Online Reisgidsen

Bekijk ook onze online reisgidsen over de andere Canarische Eilanden...

 

César Manrique - kunstenaar

César Manrique was een kunstenaar, geboren in Arrecife, de hoofdstad van Lanzarote, op 24 april 1919. Hij was kunstschilder, beeldhouwer, architect en bouwadviseur. Zijn kunststijl kan worden beschouwd als abstract maar wel in evenwicht met de natuur.

 

 

Wat heeft César Manrique voor Lanzarote betekend?

Als een soort beschermheer van Lanzarote heeft César Manrique ervoor gezorgd dat de meeste gebouwen op Lanzarote niet hoger werden dan 4 verdiepingen, dat zij voornamelijk wit geverfd werden en dat de raamkozijnen in de kleuren groen, blauw of bruin werden geverfd. Tevens zorgde César Manrique ervoor dat er geen reclameborden langs de kant van de wegen geplaatst mochten worden. Toch zijn er hotels die meer etages tellen. Het Gran Hotel in Arrecife, het 7 verdiepingen tellende hotel, Hotel Los Fariones en het appartementencomplex Fariones Playa in Puerto del Carmen. Deze zijn gebouwd in de tijd dat César Manrique voor een aantal jaren in Amerika verbleef.

Hij trad op als beschermheer voor Lanzarote en deed dit uit liefde voor zijn geboorte-eiland en wilde niet dat de unieke cultuur en natuur werden opgeslokt door het massatoerisme. Door de invloed die hij uitgeoefend heeft is Lanzarote niet ten onder gegaan aan het massatoerisme en is het enigszins binnen de perken gebleven.

 

 

César Manrique heeft Lanzarote een aantal bezienswaardigheden nagelaten:

  • El Mirador del Rio - een uitkijkpunt op het noorden van Lanzarote
  • Los Jameos del Agua - een ondergronds meer met witte blinde krabben
  • El Jardín del Cactus - een cactustuin
  • La Cueva de los Verdes - grotten en tunnels
  • Restaurante El Diablo in Parque Timanfaya - restaurant midden in Timanfaya
  • Het vijfsterren hoten Gran Melia Salinas in Costa Tequise
  • El Monumento al Campesino - monument ter ere van de boeren

 

 

Op 73-jarige leeftijd, op 25 september 1992, overleed César Manrique bij een verkeersongeval op een kruispunt, 50 meter van zijn oorspronkelijk huis.

Fundación de César Manrique

De meeste mensen zouden niet vrijwillig willen wonen in het midden van een afgelegen lavaveld. Kunstenaar Cesar Manrique heeft juist besloten om daar zijn droomhuis te bouwen. César Manrique is op Lanzarote geboren. Op het eiland waar 's werelds langste vulkanische uitbarsting plaatsvond. Zes jaar lang, vanaf 1730, werd lava gespuwd uit een reeks van vulkanen. Door het gesmolten gesteente kwam een kwart van het eiland onder water te liggen.

Op het moment dat deze catastrofale gebeurtenis plaatsvond werden veel eilandbewoners gedwongen te vluchten en begonnen een nieuw leven in het buitenland. Uiteindelijk werd juist het vulkanisch landschap een van de voornaamste bezienswaardigheden van het eiland. Het maanlandschap trok het toerisme aan. Door het aantrekken van het toerisme op Lanzarote werd men bang dat het landschap wederom ondergedompeld zou worden, maar nu door een skyline van hoogbouw hotels. Dit was de reden van César Manrique om zich in te zetten om het in zijn ogen zo prachtige landschap te behouden en ook de bewoners aan te moedigen op een milieuvriendelijke manier te leven.

Bezoekers betreden zijn huis door de dubbele deuren die rechtstreeks uitkomen op een kleine binnenplaats. De top van een palmboom steekt uit boven het vulkanische dak.

Elk van deze woonruimtes heeft een eigen karakter. Zo is er een witte kamer en een rode kamer. Na zijn dood in 1992, werd het huis van César Manrique het hoofdkwartier voor een stichting die de voormalige verblijfplaats van de kunstenaar geopend houdt voor het publiek. Rondleidingen zijn dagelijks beschikbaar van 10.00 uur tot 19.00 uur.
Ligging: hoofdweg LZ-1 van Arrecife richting Tahiche. Entree ± € 6,- euro.

 

Vakantie aanbieders

 

Lanzarote vakantie - Sunweb

 

 

 

 

 

Lanzarote - Prijsvrij

 

 Lanzarote - Neckermann

Vakantie Lanzarote - ElizaWasHere

 

Goedkope Vliegtickets Lanzarote Mallorca World Ticket Center

 

Lanzarote Neckermann
Vakantie Lanzarote

Hotel, Appartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive
Neckermann

Lanzarote Tjingo
Lanzarote vakantie

Hotel, Appartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive
Prijsvrij

Lanzarote World Ticket Center
Lanzarote vakantie

Hotel, Appartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive
WorldTicketCenter

Lanzarote Thomas Cook
Lanzarote vakantie

Hotel, Appartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive
Thomas Cook

Vakantie Lanzarote - TUI Arke
Vakantie Lanzarote

Hotel, Appartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive
TUI Arke

Vakantie Lanzarote - ElizaWasHere
Lanzarote vakantie

Hotel, Appartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive
ElizaWasHere

Lanzarote vakantie - DReizen
Lanzarote vakantie

Hotel, Appartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive
Sunweb

Lanzarote vakantie - Jiba
Lanzarote vakantie

Hotel, Appartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive
Jiba